Opstaan als het nog donker is, het valt me ontzettend zwaar en het is telkens weer een enorme opgave. Zoals die kopieermachines van vroeger op kantoor, die enkele minuten nodig hadden vooraleer je ze kon gebruiken. Maar als er licht van buiten de slaapkamer in valt, begint mijn geweten te kriebelen en moet ik mijn bed uit. Slapen bij daglicht… dat voelt niet goed voor mij, alsof ik ziek zou zijn en tegennatuurlijk. Ook al moet ik me dwingen om op te staan als het nog donker is, ik moet toegeven dat er niets zo heilzaam werkt als opstaan “net voordat” de zon opkomt. Het is een wonderlijke gewaarwording om samen met de zon wakker te worden en samen vanuit het duister licht te worden. Dat natuurlijke buitenlicht die de ruimte rondom mij en in mij langzaam vult met een zachte pure vertrouwelijke levensenergie. Het is een heel simpel klein iets eigenlijk wat dan gebeurt, maar het therapeutische effect is gigantisch.

Zet je wekker als het nog donker is, sta op en doe wat jij nodig hebt om de dag positief te kunnen starten in het donker. En voor mij is dat ieder seizoen en iedere periode weer anders, volgens wat mijn lichaam nodig heeft. Wil je weten wat ik momenteel doe? Ik brand een kleine geurkaars die voor mijn amethist geode staat, ik brand een magische geurkaars met een bijhorende intentie. Ik kies wierookstokjes uit, steek ze aan en plaats ze op verscheidene plekken in de ruimte. Een stukje heilig hout op een schelp met gedroogde salieblaadjes zuiveren mijn gedachten, emoties en lichaam. Ik vraag hulp en geef liefde in een stil momentje voor mezelf, ik kijk naar buiten door het raam en zie de natuur wakker worden. Ik vond dat gouden-licht-landschap van berkenbomen en walnotenboom zo mooi enkele weken geleden met blaadjes die bruin-goud begonnen te kleuren. Nu liggen ze op de grond tot tegen en in het huis aan geblazen door de wind. Ik zet mijn startknopje aan in de tijd van nu en open mijn communicatiekanalen, GSM boodschappen bekijken, laptop open en mails lezen, Facebook …

Mijn hersenen sturen me een dominante boodschap: honger en zin in koffie, alleen al grote goesting in de geur door mijn gulzige neusgaten. Mmmm niets zo bevredigend als koffiebonen zelf te malen en die aroma’s vrij te laten; een waterketel, een thermos, koffiefilter in een porseleinen houder en telkens heet water bijschenken, ik zou het niet anders willen,… mijn koffieapparaat zit werkloos op de invallersbank toe te kijken. Lekker bio sesambrood die ik in olijfolie dip met Khoisan fleur de sel en een Orac kruidenmengeling, een stukje rauwe bio zalm die ik met mijn Japanse mes vakkundig versnijd tot sashimi. Was de hemel nu op aarde of in de lucht? Man, man, man, hoe lekker kan een ontbijt niet zijn! Ik geniet… van de aardse geneugten en begin rond te stappen. Op de grond ligt pis, hondenstrontjes en een vieze stinkende diarree: zucht. Niks aan te doen, dat heb je met die meute honden van oud tot jong, opkuisen maar. Pfff als ik naar de emmer toestap met zware benen en een grumpie face, maar eigenlijk is het nog zo erg niet en voel ik me al stukken beter als alles weer proper is en lekker ruikt. Weg met die vuiligheid in en rondom mij. Oké, next! On est parti en we zijn vertrokken voor een nieuwe dag.

Ik ben ondertussen helemaal wakker en het licht is overal. De ouderwetse vergulde luchter met gouden engeltjes en kristallen waar het zonlicht door naar binnen schijnt, creëren feeërieke regenboog-balletjes op de muren rondom mij. Voor mij is het onmogelijk hier niet diep ontroerd door te raken. Zeker als ik me besef dat ik die luchter maximum één keer per jaar proper maak. Ik zie hoe hij vol met spinnenwebben hangt en de vliegen lustig op de kristallen hebben gescheten en toch…. hoe dankbaar moet ik wel niet zijn voor dit gratis VIP-cadeau van lichtspel? Ergens fluistert nog een stemmetje “of zou het net daardoor zo’n mooie kleur-effecten geven?”, met een “you wish” berisp ik mijn hoopvolle gedachte. Niet dat ik daarop gelijk mijn kuisgerief naar boven haal om deze schande recht te zetten, ik heb wel leukere en belangrijkere dingen te doen. En het leukste is dat ik vroeg genoeg mijn bed uit ben gekomen, zodat ik ook lekker de tijd heb om ze te doen.

 

Comment