FBA6C7FB-32A7-4AAC-BC5C-4BFA92A51345.jpg
Nans04.jpg
DSCF5809.jpg
Nans04 (1).jpg
FBA6C7FB-32A7-4AAC-BC5C-4BFA92A51345.jpg

ervaring & NatuurTherapiE (therapiedieren aanwezig)


Toegepaste Therapievorm

holistisch geïnspireerd

uniek individueel traject

buiten in de natuur:

- emotioneel lijden

- psychische moeilijkheden

- levensmoeilijkheden

- Autisme

- burn-out & stress

kinderen - volwassenen

koppels - groepen

+32 497 23 52 07

Wat mag je verwachten?

Lees hieronder!

SCROLL DOWN

ervaring & NatuurTherapiE (therapiedieren aanwezig)


Toegepaste Therapievorm

holistisch geïnspireerd

uniek individueel traject

buiten in de natuur:

- emotioneel lijden

- psychische moeilijkheden

- levensmoeilijkheden

- Autisme

- burn-out & stress

kinderen - volwassenen

koppels - groepen

+32 497 23 52 07

Wat mag je verwachten?

Lees hieronder!

waarom zou je mij hulp vragen?

1) VOORWOORD

Als jij de beslissing neemt om mij hulp te vragen, dan zal je “DAAD”werkelijk zien stap per stap dat je leven gaat veranderen op jouw tempo. Ik beschik over de nodige ervaring en ideeën om levensmoeilijkheden aan te pakken. Niet alleen luisteren, eens je mij contacteert dan sta je er niet meer alleen voor, ik ga je helpen en samen met jou op zoek “wat te doen”. Dankzij mijn ervaring en methode kan je met een breed gamma hulpvragen bij mij terecht, bel of schrijf mij gerust met een korte intro als je niet zeker bent of ik je kan helpen. Door goed te luisteren naar mensen die hulp nodig hebben, weet ik dat “de klik” met de hulpverlener in eerst instantie zeer belangrijk is en de betrokkenheid. Ook weet ik dat het niet makkelijk is om ergens te gaan praten over je problemen, soms weet je niet eens waar te beginnen…

En net daarom vertel ik hieronder een beetje meer over mezelf zodat jij meer informatie krijgt om te beslissen of ik jou kan helpen in wat je nodig hebt. Misschien helpt het jou om je al een beetje meer op je gemak te voelen bij mij zonder dat we mekaar ooit ontmoet hebben. Een droombeeld beloven waaraan iedereen die bij mij komt zou beantwoorden op het einde van de therapie lijkt mij geen strak plan. Daarom vertel ik op deze website niet exact wat ik doe, want dat is bij iedereen anders. Het is niet dat ik vaag wil blijven of niet concreet “kan” zijn, het is onmogelijk te zeggen wat we gaan doen als alles mogelijk is. Ik pas mijn therapie totaal aan naar wat jij nodig hebt en naar op zoek bent. Ik ben bekwaam in wat ik doe zodat ik geen vast stramien noch handleiding nodig heb. Wat jij nodig hebt zal zich wel hier ter plaatse uitwijzen.

Wat ik je wel wil garanderen is dat je je een pak beter gaat voelen als ik aan jouw zijde mag inzichten & oplossingen aanbieden. Dat is een vaststelling die ik bij iedere cliënt met mijn eigen ogen zie gebeuren. Als je het echt wilt, dan zal ik je meenemen op een ander pad dat constructiever werkt en leer ik je leven. Ook zal je genieten van het buiten praten en bewegen in plaats van in een ruimte binnen zitten.

Wat ik ook durf te voorspellen is dat je je verrassend goed begrepen gaat voelen en veel praktisch advies effectief zal kunnen toepassen en realiseren, m.a.w. duurzame veranderingen aanbrengen in je levenssituatie.

2) TO THE POINT “WAAROM NATUURTHERAPIE - TOEGEPASTE ERVARINGTHERAPIE?”

 1. Omdat het makkelijker is en beter werkt. Ook omdat je na iedere sessie waar voor je geld krijgt en er deugd van zal hebben en terug opgeladen of net gekalmeerd zal voelen. Omdat je vaak:

  • een nieuw inzicht krijgt

  • een nieuwe aanpak bedenkt

  • concreet advies kan toepassen

  • een verandering zal waarnemen

 2. Omdat ik over een grote unieke en diverse groep “Emotional Support Animals” beschik die vrij natuurlijk samenleven als één grote familie met respect voor hun oorspronkelijke noden in het wild en hun persoonlijke mogelijkheden. Ik heb nog niet de moeite gedaan om research te doen, maar het zou me niets verbazen als ik op dit ogenblik over de meeste diverse therapiedieren-groep beschik die met elkaar samenleeft. Deze groep therapiedieren is het resultaat van een levenswerk dat ik in 1993 opgestart heb, toen niet wetende dat ik vandaag iets uniek in de zorgverlening zou kunnen bieden. Vandaag kan ik u laten kennismaken met paarden, honden, eenden, kippen, geiten, konijnen, uil, katten, die … net iets anders zijn dan ergens anders. Enerzijds nog zeer dichtbij hun oorsprong en anderzijds zeer ontvankelijk voor menselijk contact, wat maakt dat hun pure energie hier zeer duidelijk voelbaar is en in werking treedt waar nodig of “op vraag en naar behoefte” van uzelf.

 3. Omdat je hier kan wandelen of zitten in een ongerepte grootse diversiteit aan bomen, struiken, bloemen waar nauwelijks gesnoeid wordt en nooit met chemicaliën gewerkt wordt. Bos, weide, akkers, wilde vogels, veldwegen die jouw geest en lichaam natuurlijk laten ontspannen; iedere keer anders volgens het weer, volgens het tijdstip van de dag, volgens het seizoen.

 4. Omdat cliënten er dankzij wat we in de sessies doen echt in slagen verandering en verbetering aan te brengen, ook mensen die al andere therapieën gevolgd hebben. De bekende uitspraak “uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen en bedenken” is niet van toepassing hier, evenals andere teleurgestelde en gefrustreerde ervaringen over hulpverlening hier niet gelden. Ik doe wel iets anders dan de anderen, ik ben een “wounded healer” zoals ze dat noemen, die de kunst beoefent om mensen te helen en te genezen vanuit het hart en eigen levenservaring, eigen lijden.

   • En dat verschilt enorm met iemand die jou vanuit de geest en de theorie helpt te genezen. Uiteraard maak ik ook gebruik van mijn hersenen en wetenschappelijke kennis. Maar ik doe meer dan gebruik maken van mijn empatisch vermogen en actief luisteren, waardoor je meteen voelt dat ik je situatie werkelijk begrijp en niet gewoon begrip toon.
    Wat ik meer doe is dat ik aan jouw zijde als een zuster, betrokken en actief op zoek ga naar oplossingen voor wat jouw probleem kan verbeteren of jouw pijn kan transformeren. En laat het nu net dat zijn waar ik heel sterk in ben geworden door zelf mentale pijn, trauma en beproevingen te overkomen en te transformeren in kennis. Ondertussen bezit ik over een onvervangbare schat aan kennis, ervaring, praktische wegen en middelen ( praktische know-how) waarvan ik gebruik maak tijdens mijn begeleiding waardoor jij bewustwording en kennis kan krijgen in je eigen problematiek. Je zal vrij snel op een concrete manier beter kunnen omgaan met tal van situaties, trauma en psychische moeilijkheden doordat je weet wat je aan het doen bent en waarom.
    Door de uitgebreide ervaring met verschillende manieren van werken kan je met mij op zoek kan gaan naar wat jij werkelijk wilt of wat bij jou past of kan werken. Ik help je om te durven om echte stappen van verandering te zetten maar niet ongewapend en ik ben er voor jou als je valt en weer opstaat op weg naar sterker worden.

   • Bewegen staat centraal in het leven, wat niet meer beweegt gaat dood. Als je een langere periode niet meer weet hoe of niet meer durft verder te gaan, moet je één ding denken: blijven bewegen.
    Een beweging overtreft het letterlijk fysiek bewegen met ons lichaam, al is dat laatste wel een makkelijk en natuurlijk vertrekpunt. Het maakt niet uit hoeveel fouten je maakt, iedereen heeft het recht op fouten maken. Zolang je maar blijft doorgaan, voed je het proces van je queeste.  En die energie maakt dat jouw leven elke dag weer de moeite waard is om "hier" te "zijn".
    Wat als het je niet meer alleen lukt, omdat innerlijke- en (of) omgevingsfactoren je verlammen? Dan kan je op een kast gaan zitten en even naar jezelf kijken.  Of je kan mij vragen met jou mee op die kast te kruipen en samen te kijken.  Omdat je samen meer ziet dan alleen of omdat ik anders kijk dan jij...

   • Ik ben vrij direct (= duidelijk en eerlijk) en als ik iets wil dan ga ik er 100% voor, ook voor jou. Al heel mijn leven lang heb ik mensen daadwerkelijk geholpen en met mensen gesproken, waardoor ik iedere dag blijf bijleren over en door mensen. Ik bezit over een zeer uitgebreide en gevarieerde kennis en praktische ervaring om met jou te delen.
    Ik wil geen voorbeeld voor jou zijn en ik wil niet dat je doet wat ik gedaan heb. Ik wil graag dat jij gaat doen wat jij nodig hebt, wat voor jou werkt om beter om te gaan met jouw problematiek of situatie en dit zowel op korte als op langere termijn.

   • Doordat ik effectief met mannen, vrouwen en kinderen samengeleefd heb die bepaalde psychische stoornissen of ziektebeelden hadden, heb ik gaandeweg ontdekt dat ik in basis al een aanleg had om ontwikkelingsstoornissen, psychische opvallendheden of bijzonderheden in het gedrag op te merken. Mijn observatie- en analytisch vermogen hierin is op de één of andere manier bij geboorte meer ontwikkeld en door de intense praktische scholing zie ik kenmerken die ik herken in het dagelijkse leven, cruciale subtiliteiten die bij specialisten gecamoufleerd blijven. Naargelang leeftijd, geslacht en intelligentie kan er op het eerste zicht veel verborgen blijven ondanks de observatietechnieken en kenmerken die op school aangeleerd worden.
    Uiteraard stuur ik voor verdere diagnose door en beperk ik me tot te zeggen wat ik zie dat me opvalt.

5. Wat is er nog anders bij mij? Ik ben tot de ontdekking gekomen dat het helemaal niet zoveel regent in België als we denken, want de sessies gaan altijd buiten door. Oh jazeker, ook in de regen! Zeker in de regen haha!!! En hier zijn ook dieren, je komt best niet in je nette pak of op hoge hielen, maar met aangepaste kledij om een uur in de natuur te vertoeven op welk tijdstip van de dag (licht - donker) of in welk seizoen (koud - warm) we ook zijn. Op deze manier leer ik je op een minimum van tijd kennen, je zal verbaasd zijn. En hou je niet van dieren of ben je er bang van, geen probleem want dat hoeft helemaal niet. Er is niets dat moet, we kunnen gaan wandelen of we kunnen op plekjes hier op het domein ons neerzetten. Hou je wel van dieren, dan kunnen we als het mij interessant lijkt of jij er zin in hebt met hun samenwerken. Enkel wanneer ik voel dat het voor de dieren zelf ook oké is natuurlijk, want mijn dieren worden zo natuurlijk mogelijk gehouden.

3) HANDIGE INFO / WEETJES

Bijna was ik onderwijzeres geworden en stapte in mijn laatste jaar een andere weg op, maar uiteindelijk geef ik nu ook les. Mijn diploma Meertalig Secretariaat (heet nu Management Assistant) ligt ergens in een kast, maar uiteindelijk ben ik nog steeds persoonlijk assistent geworden en ondersteun ik mensen met iets waar ik goed in ben. Ja, ik ben Reiki Master, ja ik ben Integrated Therapy Master, maar uiteindelijk heb ik mijn eigen manier van gesprekstherapie ontwikkelt en pas ik zoveel meer technieken en ideeën toe en bied jou datgene aan wat volgens mij echt kan werken. Ik school mij al heel mijn leven bij via tal van cursussen en leermeesters, ik maakte altijd deel uit van groeperingen die de leer van filosofie en spiritualiteit op hoog niveau praktiseren.

Je zal uit mijn mond af en toe “slimme weetjes” zoals mijn tienerdochter dat noemt (geweldig vind ik die term) horen citeren met de bedoeling jou een achtergrond te geven wat we aan het doen zijn en waarom. Het was op een dag een roeping die ik niet meer durfde te negeren, ik moest wat ik zelf geleerd had inzetten om andere mensen te helpen. Ik zou niet in vrede kunnen sterven als ik deze stap niet zou gezet hebben en enkel aan mezelf zou gedacht hebben.

Ik werk kleinschalig en ik laat tussen sessies van mensen ook minstens een uur, waardoor het niet erg is als je uur uitloopt (wat geen standaard gewoonte moet worden ;-). Dat uur vliegt telkens voorbij, ik begrijp niet hoe andere hulpverleners in minder dan een uur tijd kunnen de persoon laten uitspreken, luisteren, nadenken, doen en iets meegeven voor thuis tot aan de volgende sessie. De voldoening om daar waar mensen in het klassieke traject niet geholpen zijn geworden en ik dan toch nog wonder boven wonder de uitweg kan bieden is onbetaalbaar. Een leuk voordeel: ik heb geen wachtlijst. De mensen die mij vinden volgen niet de klassieke weg zoals gemiddeld doorverwezen wordt naar een psychotherapeut. En ik help jou echt totdat je het op een bepaald moment zelf kan. En dat lukt me bij zoveel anderen, dus waarom zou het niet bij jou lukken?

bewustwording

Toon mij, vertel mij waar je vastgelopen bent. In alle vrijheid, in alle rust en waar je jezelf mag zijn, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft.

willen

Ik luister met open geest naar je, enkel met de intentie samen terug een pad te kiezen. Ik stem mij af op jouw situatie en zet de eerste stappen.

durven

Als de angst weg is en we creëren samen terug beweging, dan voel je weer vertrouwen en happiness.  Dan krijg je weer ideeën en zin.

DANKWOORDJE  Dit is een plek waar iedereen zijn weg vindt om de psychologische ondersteuning te krijgen die hij / zij nodig heeft, het maakt niet uit of je van de natuur of dieren houdt of niet, het werkt. De resultaten zijn ondertussen een feit geworden zowel bij kinderen, tieners, jeugd en volwassenen. Zo ontving ik op een dag een ondersteunend berichtje op Facebook met een citaat van Nietzsche: <<De natuur oordeelt niet.>> Dankjewel Stefan en dankjewel aan vele andere mensen die zo spontaan en onverwacht hun dankbaarheid met mij gedeeld hebben. Sommigen van jullie heb ik zelfs nooit ontmoet en toch deden jullie die moeite en vonden jullie het belangrijk mij jullie boodschap over te maken. Ik heb daar geen woorden voor om uit te drukken hoe diep die complimentjes en bedankingen mij raken. Maar de waarheid blijft dat de wonderen die ik volgens jullie met familieleden, vrienden, patiënten, jullie verricht, het resultaat zijn van een kracht diep in ieder van jullie zelf. Iedereen zo anders en toch past ieder probleem en ieder persoon hier thuis in dit zelfde stukje natuur en werkt deze aanpak voor zoveel verscheiden problematieken en mensen. Op een dag kon ik niet anders dan deze veilige cocon aan te bieden en mijn roeping te volgen, luisteren, meevoelen, meedenken, nieuwe ideeën en moed verzamelen, zoeken naar verbetering, En vooral blijven proberen en ... lachen, wat hebben we samen al gelachen!

DANKWOORDJE

Dit is een plek waar iedereen zijn weg vindt om de psychologische ondersteuning te krijgen die hij / zij nodig heeft, het maakt niet uit of je van de natuur of dieren houdt of niet, het werkt. De resultaten zijn ondertussen een feit geworden zowel bij kinderen, tieners, jeugd en volwassenen. Zo ontving ik op een dag een ondersteunend berichtje op Facebook met een citaat van Nietzsche: <<De natuur oordeelt niet.>> Dankjewel Stefan en dankjewel aan vele andere mensen die zo spontaan en onverwacht hun dankbaarheid met mij gedeeld hebben. Sommigen van jullie heb ik zelfs nooit ontmoet en toch deden jullie die moeite en vonden jullie het belangrijk mij jullie boodschap over te maken. Ik heb daar geen woorden voor om uit te drukken hoe diep die complimentjes en bedankingen mij raken. Maar de waarheid blijft dat de wonderen die ik volgens jullie met familieleden, vrienden, patiënten, jullie verricht, het resultaat zijn van een kracht diep in ieder van jullie zelf. Iedereen zo anders en toch past ieder probleem en ieder persoon hier thuis in dit zelfde stukje natuur en werkt deze aanpak voor zoveel verscheiden problematieken en mensen. Op een dag kon ik niet anders dan deze veilige cocon aan te bieden en mijn roeping te volgen, luisteren, meevoelen, meedenken, nieuwe ideeën en moed verzamelen, zoeken naar verbetering, En vooral blijven proberen en ... lachen, wat hebben we samen al gelachen!

Nans04.jpg

Therapie in de Natuur


Wat mag je van deze plek en mij verwachten?

Therapie in de Natuur


Wat mag je van deze plek en mij verwachten?

Om plaats te maken voor nieuwe dingen, moet je de negatieve dingen loslaten.  Voor heel wat mensen lukt dat makkelijk via natuurlijke elementen die ons omgeven.  Daarom gaan we praten in de natuur en niet achter een bureau in een consultatieruimte.  "Natuurlijk" praten werkt heel anders op je innerlijk systeem en je voelt meteen een resultaat wanneer je weer naar huis keert. De hulpvragen zijn zeer uitéénlopend; psychologisch lijden, niet meer functioneren, op zoek naar antwoorden zijn, het komt allemaal tot zijn recht in de natuur die niet oordeelt.

Tijdens een consultatie kunnen we bewegen en activiteiten samen doen die ik dagelijks doe.  Heel vaak gaan we samen wandelen langsheen weiden en velden. Hierdoor stroomt er terug zuurstof door je lijf en je kan weer ademen. Het is geen must, het is een mogelijkheid, want er zijn verschillende gezellige plekjes om rustig neer te zitten. En wat als het regent of koud is? Dat hangt van jou af,... er zijn altijd laarzen, een warme vest, warme koffie of thee.

Mensen vragen mij soms wat mijn therapie inhoudt, een terechte vraag, maar moeilijk te beantwoorden. Iedere sessie ontwikkelt zich op de moment zelf naargelang het individu, de hulpvraag, het weer, ... en evolueert in een persoonlijk resultaat, waar jij misschien wel of net helemaal niet op zoek naar was, maar wel nodig had. De kracht van deze therapie zit in het contact tussen jou en mij; de communicatie, de analyse, het aanbieden van ideeën, de informatie, het herplaatsen in een context, nieuwe energie, positiviteit, ... teveel om op te schrijven. Een unieke en eigen werkmethode waar ik al meer dan 25 jaar aan gewerkt heb en nog elke dag verder in evolueer.

Er wordt gezegd dat ik wonderen verricht, dat is niet waar. Ook voor mij is iedere sessie een vraagteken, een avontuur, een uitdaging om er voor jou het beste uit te halen. Maar gelukkig overtreffen de resultaten meestal ook mijn eigen verwachtingen.

Zelfs al ben je geen natuurmens of wil je niets met dieren te maken hebben, dan nog kan deze plek en therapie werken. Omdat de essentie van de werking van de therapie niet in de dieren ligt. Het draait om het gehele natuurlijke kader waarin iedereen thuis hoort en de veiligheid die het creëert om je in een kwetsbare positie te begeven en je bloot te stellen. Het is helemaal niet evident om je gevoelens en gedachten met mij te delen, zeker als ze afwijken van wat als 'gemiddeld' beschouwd wordt. En daarom is het voor mij essentieel dat je erop kan vertrouwen niet gekwetst te worden, niet beoordeeld te voelen. Ik heb niet de pretentie het beter te weten dan jij, maar geloof er wel in dat we samen slimmer zijn. En jouw vraag om hulp betekent voor mij een hele eer heel even deel uit te maken van jouw levensweg.

Kinderen hebben vaak baat bij alle dieren hier aanwezig: samen verzorgen van geitjes, honden, katten, paarden, kippen, eenden, ...  Dieren en planten dragen wonderbaarlijk bij in ons proces van verandering.  Daarom zijn ze bij mij een natuurlijke schakel in het begeleiden van mensen.  Ze maken deel uit van de basis van ons bestaan en bezitten over een onvermoeibare capaciteit om onze focus te verleggen.

Een eerste contact bestaat voor mij uit veel luisteren ( = vragen stellen) en voor jou uit geschikt schoeisel en kledij uitkiezen om die dag buiten te kunnen vertoeven. Een grote stap voor jou in een klein, vrij onaangetast stukje natuur met andere mogelijkheden die je enkel hier kan ervaren. Deze bijzondere eenvoudige plek confronteert je plots terug met de essentie van je leven die je vergeten was. Je zal het antwoord vinden in de kleine simpele dingen rondom je heen. Want het allerkleinste in en rondom jou bewijst zich vaak als het krachtigste manifest op aarde om de allergrootste geluksverlangens in te vullen.

DSCF5809.jpg

Autisme Spectrum Stoornissen (ass)


Begeleiding in het dagelijkse leven: voor kinderen, voor volwassenen, voor (groot)ouders,  ...

Autisme Spectrum Stoornissen (ass)


Begeleiding in het dagelijkse leven: voor kinderen, voor volwassenen, voor (groot)ouders,  ...

wat helpt jou?

aSS - deskundige

Je vindt voldoende lectuur over wat autisme is en hoe je het kan laten vaststellen. Maar wat daarna? Je vindt ook genoeg lijsten met officiële behandelaars (= mensen die een cursus konden studeren en examenvragen beantwoorden). Realiseer je steeds dat je een vrij mens bent en zelf keuzes mag maken of je begeleiding wilt, hoe en door wie. Niemand kan jou onder druk zetten of verplichten mee te draaien in een routineus overheidssysteem waarbij je automatisch doorverwezen wordt. Daar spelen vaak belangen mee die daarom nog niet in jouw belang zijn. Het is jouw leven, geef het niet uit handen. Informeer jezelf voldoende over al je mogelijkheden en vertrouw op je eigen gezond verstand en gevoel. Kies hulp waarvan je resultaten ziet, vertrouwen moet verdiend worden.

Hoe is het om werkelijk samen te leven met de mama's, de papa's, de opa's, de oma's, de zussen, de broers, de dochter, de zoon die ASS heeft? En hoe het is om als papa van , oma van, zoon van, werknemer van ... ASS te hebben? Hulpverlening bij ASS is vaak toegespitst op de (ouders van) kinderen en hun broers/zussen, zelden op volwassenen en hun partners of andere familieverbanden. Daardoor slaag ik erin volwassenen die door de mazen van het net vallen toch te laten diagnosticeren, zodat zij een antwoord krijgen op hun rechtmatige vraag “hoe komt het dat?”.

Definities, kenmerken, analyses, soorten therapieën, zelfs improviseren en meeleven, kan je in het lessenpakket van een vakopleiding voorzien. Maar het is nog essentiëler over de kwaliteit te beschikken om iedere hulpvraag te kunnen transformeren naar een oplossing op maat.  Ideeën die werken in het dagelijkse leven en de complexe belasting die ASS in het leven van dat bepaalde gezin, die specifieke relatie, dit individu in het bijzonder brengt. Het is iedere keer weer anders en het is noodzakelijk die individuele antwoorden te zoeken.

Ik kan steunen op een jarenlange praktijkkennis, opgedaan in het begeleiden van kinderen en volwassenen met ASS door er werkelijk mee samen te leven 24/24, 365/365.  Situaties die ik zelf ervaren heb, resulteerden in een schat aan inzichten. Mijn ervaring in het begeleiden van mensen met een geestelijke stoornis (zeer veel ASS) of een andere psychologische problematiek dateert al van 30 jaar en langer. Dit resulteerde in een werkmethode die resultaat geeft en een uniek concept dat mensen sterker maakt en verbetering brengt.

Ik heb niet overal meteen een antwoord op, sommige dingen kan je niet oplossen.  Maar we kunnen wel samen zoeken hoe jij goed voor jezelf kan zorgen in alle omstandigheden.

dieren

bereiken resultaten

Vandaag weet iedereen dat kinderen met ASS vaak aanvullende therapie aangeboden wordt via het begeleid rijden op een paard.  En ik heb zelf ook mogen ervaren dat deze combinatie mooie resultaten oplevert.  De kennis die hier ondertussen over verzameld is, verklaart ook duidelijk waarom dit zo goed werkt. Ik merk dat de focus vooral op kinderen gelegd wordt, terwijl volwassenen hier ook profijt aan beleven.  Je hoeft zelfs niet te rijden, gewoon veel met paarden bezig zijn is voldoende.  

Communiceren met paarden via grondwerk is een nog waardevoller proces dat in werking treedt dan erop te zitten. Net zoals bij mensen zonder ASS kunnen paarden een zeer goed medium zijn en soms helemaal niet. Mensen met ASS zijn hierin niet anders dan de rest van de bevolking. Als therapeuten niet makkelijk kunnen communiceren met personen met ASS, is het voor hen soms wel makkelijker om te praten over het paard. In dat geval is het eerder de therapeut die behoefte heeft aan het paard...

Honden worden ook al een tijdje gebruikt in psychiatrische instellingen. Ik gebruik ze zelf ook om tal van communicatieve vaardigheden aan te leren. Maar net zoals je niet kan bepalen op wie je verliefd wordt, weet je maar nooit welk dier bij jou werkt. Ik heb hier al bijzondere sessies beleefd tussen de geiten, die therapeutisch veel meer te bieden hebben dan ik zelf ooit had gedacht. Je krijgt hier de kans op een ontmoeting met wilde dieren die evengoed een boodschap kunnen brengen.

Dat er later veel dieren deel zouden uitmaken van mijn leven, dat was al duidelijk van toen ik nog maar een klein meisje was. Ik zat ook meestal buiten te spelen en hield ontzettend veel van het bos aan de overkant van ons huis. Later hoorde ik van een meisje dat ze thuis verboden werd om met mij te spelen, omdat ik zoveel vrij buiten was. Daar kan ik vandaag alleen maar 'ape'trots op terugkijken ;-)

De natuur heeft ons alles te bieden wat we nodig hebben om gelukkige en gezonde mensen te zijn. Veel dieren ontwikkelen problemen omdat ze niet meer vrij mogen leven in de natuur. De natuur geneest, dat is bewezen, het verbaasd mij dat we op een dag haar werking niet meer vertrouwden. Nochtans onze natuurlijke intuïtie werkt nog steeds, als mensen in de winkel op de verpakking een vermelding zien waaruit de aanwezigheid blijkt van planten, kruiden of essentiële oliën, dan verkoopt dat beter. We gaan op zoek naar zakjes brandnetel- of paardebloemthee in plaats van ze in tuin te plukken.

ervaring

biedt oplossingen

Welke studie verschaft je het recht om te zeggen: "ik ben", "ik kan", "ik weet het"? Het is maar een basiskennis die je eventueel kan benutten om beter te worden in wie je al bent, iets te kunnen betekenen voor anderen. De informatiebronnen in de gezondheidszorg zijn gigantisch, het essentieel om iedere dag zelf te blijven leren en transformeren. En dan zwijgen we nog over de innerlijke mogelijkheden in de vorm van talent, vaardigheden en aanleg... niet iedere persoonlijkheid is geschikt om therapeut te worden of coach. De vraag is dus niet "wie" helpt jou als in de “titel” van de persoon, maar wel "wat" helpt voor jou en vertrouw jij de persoon die jou mag helpen? In eerste instantie is dit een “gevoel” dat je hebt bij iemand, maar wij mensen zijn daar uitermate goed in als sociale diersoort, uiteindelijk kan dat vertrouwen enkel groeien door keer op keer te zien en merken in daden dat de therapie voor jou een verbetering geeft in je leven. En hierbij is het belangrijk om niet te kijken naar grote stappen of veranderingen, maar wel naar kleine stappen en veranderingen die langdurig zijn. En dit geldt voor alles in je leven, niet alleen voor geestelijke hulpverlening.

Mijn vakkennis is een kostbaar levenswerk geworden ... het startte al op de middelbare school die ik beëindigde met een eindwerk over de postnatale depressie. Hierna volgden verschillende opleidingen in zowel educatieve als management richting, Nog later behaalde ik aanvullende diploma's als Integrated Therapie Master en Reiki Master. Tussendoor studeerde ik zelf dagelijks bij via alle professionele kanalen en documentatie die ik kon raadplegen. Ik heb van dichtbij kunnen kijken hoe GON-begeleiders, therapeuten, thuisbegeleiders, psychologen, psychiaters te werk gaan en hun kennis dankbaar tot de mijne gemaakt. En dan zijn er nog al die bijzondere leermeesters die ik op mijn weg ontmoet heb.

Op mijn levenspad heb ik een scala aan diverse mensen en groepen in de bevolking mogen beleven en een verscheidenheid aan probleemsituaties en levensstijlen. Mensen kwamen bij mij voor hulp, ik zag mijn kans om mensen in moeilijke omstandigheden te begeleiden en te ondersteunen. Er is veel voor nodig om mij te shockeren... Daarom kan ik mij inleven, daarom voel je je sneller begrepen en daarom zeg ik dingen waarmee je concreet aan de slag kan gaan.

Zelfs als je goed wil doen, maar het resultaat is slecht, dan moet je dat ook kunnen toegeven en daaruit leren. Noch ik, noch mijn methode staan centraal, maar wel jij en het resultaat, met jou samen stap per stap maar duurzaam zonder hervallen te werk te gaan door te transformeren... dat is evolueren.

Nans04 (1).jpg

Op verplaatsing


Ik bied de mogelijkheid aan bij mensen ter plaatse te komen indien dit de begeleiding ten goede komt. Er zijn situaties waarbij het moeilijk wordt zich fysiek te verplaatsen.  En dan kom ik met plezier naar u toe.  Ook psychologisch kan een verplaatsing een hindernis vormen.  In dit geval kan ik u beter anders helpen, door bij u thuis te komen.  Aarzel niet om een afspraak te maken in alle privacy en rust bij u thuis, zoals jij het wil.

Op verplaatsing


Ik bied de mogelijkheid aan bij mensen ter plaatse te komen indien dit de begeleiding ten goede komt. Er zijn situaties waarbij het moeilijk wordt zich fysiek te verplaatsen.  En dan kom ik met plezier naar u toe.  Ook psychologisch kan een verplaatsing een hindernis vormen.  In dit geval kan ik u beter anders helpen, door bij u thuis te komen.  Aarzel niet om een afspraak te maken in alle privacy en rust bij u thuis, zoals jij het wil.